Boudy (www.boudy.info) - Přístřešek Těšíkovská kyselka - Czech Republic, Jeseníky, Jeseníky, Nízký Jeseník (main informations)
Přístřešek Těšíkovská kyselka
Czech Republic, Jeseníky, Jeseníky, Nízký Jeseník | 495 m

Map
Objects around
There was found 1 objects if you know any other, try to add it here...
Main informations
     
4
8
   
GPS WGS84: 49° 44’ 52.27” N   17° 22’ 33.06” E
Link: https://www.sternberk.eu/turistika/tipy-na-vylety/tesikovska-kyselka.html
Submitted by: Killa (27.03.2020)

Notes
For this object is not here yet no note, so if you know something, try to add it here...
Photogallery
The gallery has found only the title picture if you have any more, you can upload it here...
Description
  • earthen floor
  • open fireplace

Přístřešek

Water supply

Obsah kopírován z oficiálního webu (sternberk.eu):
Obec Těšíkov je částí města Šternberka. V blízkosti této obce se nachází prameniště minerální vody. Pramen Těšíkovské kyselky je zdrojem železité minerální vody, který je doložen již v roce 1669 jako přírodní kyselka. Těšíkovská kyselka je vyhledávaným přírodním pramenem pro obyvatele širokého okolního regionu. Vedle lékařského významu vody je tato minerální voda oblíbená i pro své chuťové vlastnosti a v hojné míře je využívána občany Šternberska, Bruntálska, Rýmařovska a Olomoucka jako stolní voda. Vydatnost pramenního přelivu kolísá v závislosti na klimatických podmínkách kolem hodnoty 30 l/min. Hloubka vrtu je 63 m.

V minulosti bylo prameniště různě upravováno a vybaveno altánkem. Pramen byl zrekonstruovaný Městem Šternberk v roce 2004. Projekt byl spolufinancovaný z prostředků Evropské Unie programu SAPARD za podpory ministerstva pro místní rozvoj. Bezprostřední okolí slouží jako výchozí místo pro turistické trasy v podhůří Nízkého Jeseníku. Těšíkovská kyselka je rovněž vyznačena jako významný cíl regionální cyklotrasy R8 vedoucí z prostějovského přes olomoucký až do bruntálského okresu. Tato regionální cyklotrasa je součástí územního generelu těchto tras na Střední Moravě.

The best time to visit

Celoročně

Access

Šternberk / Hraničné Petrovice

© www.boudy.info | all informations without guarantee | PHP 5.6.40-70+ubuntu20.04.1+deb.sury.org+1 | last change: 17.01.2022 19:41:24 V.A.