Boudy (www.boudy.info) - Poľovnícka chata a posed Šivarná - Slovensko, Nízke Beskydy, Laborecká vrchovina, Šivarná dolina (hlavní info)
Poľovnícka chata a posed Šivarná
Slovensko, Nízke Beskydy, Laborecká vrchovina, Šivarná dolina | 500 m.n.m.

Mapa
Objekty v okolí
V okolí nebyl nalezen žádný jiný objekt, víte-li o nějakém, zkuste ho sem přidat...
Hlavní info
     
10
??
   
GPS WGS84: 49° 22’ 42.2” N   21° 42’ 56.27” E



Poznámky
K tomuto objektu tu zatím není žádná poznámka, takže jestli něco víte, zkuste ji sem přidat...
Fotogalerie
Spodné podlažie posedu (2013)
Horná časť posedu (2013)
Naľavo strieška studničky, v strede chata s terasou a ohniskom, v pozadí za stromami obrysy senníka (2013)
V galerii je 5 obrázků, pokud máte nějaký další, můžete ho sem nahrát...
Popis
  • lavice / židle
  • kamenná podlaha
  • dřevěná podlaha
  • otevřené ohniště

Približne 2 km východne od obce Nižný Komárnik, po modrej turistickej značke sa nachádzajú dva objekty, ktoré môžu poskytnúť strechu nad hlavou a možnosť doplnenia ľadovej vody priamo zo studničky. Ide o poľovnícku chatu Šivarná v ústí Komárníckej doliny do Šivarnej doliny, taktiež neďaleký poľovnícky posed, ktorý je dostatočne krytý, aby uchránil aj pred dažďom.

Zaujímavo riešený posed (49.37536 21.71401), nachádzajúci sa len niekoľko sto metrov od poľovníckej chaty, je dvojposchodvý a nižšej konštrukcie ako zvyknú posedy byť. Výhodou je, že obe poschodia sú zabezpečené proti vetru a dažďu, pretože bočné steny sú obité doskami. Leží na menšej lúčke, ktorou vedie modrá značka, na lúke sa nachádza aj senník. Posed síce neponúkne veľa miesta na prenocovanie, komfortne sa v ňom vyspia maximálne 4 ľudia, pričom na hornom poschodí len niekto menšieho vzrastu. Výhodou je, že posed má uzatvárateľné dvere aj okno a je zabezpečený , aby pomedzi dosky neprefukoval vietor, čo je veľkou výhodou najmä v jesennom počasí. Na poschodí sa dokonca nachádza staré ale mäkučké kreslo. Vodu si je možné zabezpečiť pri poľovníckej chate, ktorá je opísaná ďalej.

Objekt poľovníckej chaty sa nachádza na sútoku potokov Šivarná a Komárnickeho potoka (49.37639 21.71963). Budova je, samozrejme, uzamknutá, avšak miest na prenocovanie, posedenie, oddych alebo úkryt tu je viacero. Prvou možnosťou je samotná terasa chaty. Terasa neponúka úkryt pred vetrom, keďže nie je bočne krytá, avšak strecha nad hlavou zabezpečí, že počas dažďa nezmoknete. Podlaha je vybetónovaná a preto je nutná podložka na spanie. Na zemi alebo na laviciach sa vyspí zhruba 6 ľudí, pri dobrej vôli určite aj viac. Ďalšou možnosťou je priľahlý, pravdepodobne, senník, vzdialený asi 20 metrov od chaty. Aké sú možnosti prenocovania v tomto senníku neviem, ale určite sa pod jeho strechu pár ľudí ukryje. Senník som si podrobnejšie neprezrel.

Objekt chaty je súkromný majetok, preto sa pri prenocovaní alebo úkryte treba správať tak, aby nedošlo ku žiadnym škodám. V prípade, že sa na chate nachádzajú ľudia, je potrebné ich osloviť a dostať povolenie na možnosť prenocovania hoci len v priľahlom senníku. Prípadne využiť neďaleký, spomínaný posed.

(zdroj: http://hiking.sk/hk/ar/2192/polovnicka_chata_a_posed_sivarna.html)

Zdroj vody

Asi 10 metrov od chaty sa nachádza výdatný prameň, ukrytý je pod drevenou konštrukciou a voda sa dá z nej nabrať z kovovej rúrky.

Nejvhodnější doba návštěvy

...

Přístup

Približne 2 km východne od obce Nižný Komárnik, po modrej turistickej značke, v ústí Komárníckej doliny do Šivarnej doliny.

  • http://mapy.hiking.sk/?y=49.37639&x=21.71963
© www.boudy.info | veškteré informace bez záruky | PHP 5.6.40-68+ubuntu20.04.1+deb.sury.org+1 | poslední úprava: 17.01.2022 19:41:24 V.A.