Boudy (www.boudy.info) - Přístřešek Těšíkovská kyselka - Česká republika, Jeseníky, Jeseníky, Nízký Jeseník (hlavní info)
Přístřešek Těšíkovská kyselka
Česká republika, Jeseníky, Jeseníky, Nízký Jeseník | 495 m.n.m.

Mapa
Objekty v okolí
V okolí bylo nalezeno 1 objektů, znáte-li nějaký jiný, zkuste ho sem přidat...
Hlavní info
     
4
8
   
GPS WGS84: 49° 44’ 52.27” N   17° 22’ 33.06” E
Link: https://www.sternberk.eu/turistika/tipy-na-vylety/tesikovska-kyselka.html
Vložil: Killa (27.03.2020)

Poznámky
K tomuto objektu tu zatím není žádná poznámka, takže jestli něco víte, zkuste ji sem přidat...
Fotogalerie
V galerii se zatím nachází pouze titulní obrázek, pokud máte nějaký další, můžete ho se nahrát...
Popis
  • hliněná podlaha
  • otevřené ohniště

Přístřešek

Zdroj vody

Obsah kopírován z oficiálního webu (sternberk.eu):
Obec Těšíkov je částí města Šternberka. V blízkosti této obce se nachází prameniště minerální vody. Pramen Těšíkovské kyselky je zdrojem železité minerální vody, který je doložen již v roce 1669 jako přírodní kyselka. Těšíkovská kyselka je vyhledávaným přírodním pramenem pro obyvatele širokého okolního regionu. Vedle lékařského významu vody je tato minerální voda oblíbená i pro své chuťové vlastnosti a v hojné míře je využívána občany Šternberska, Bruntálska, Rýmařovska a Olomoucka jako stolní voda. Vydatnost pramenního přelivu kolísá v závislosti na klimatických podmínkách kolem hodnoty 30 l/min. Hloubka vrtu je 63 m.

V minulosti bylo prameniště různě upravováno a vybaveno altánkem. Pramen byl zrekonstruovaný Městem Šternberk v roce 2004. Projekt byl spolufinancovaný z prostředků Evropské Unie programu SAPARD za podpory ministerstva pro místní rozvoj. Bezprostřední okolí slouží jako výchozí místo pro turistické trasy v podhůří Nízkého Jeseníku. Těšíkovská kyselka je rovněž vyznačena jako významný cíl regionální cyklotrasy R8 vedoucí z prostějovského přes olomoucký až do bruntálského okresu. Tato regionální cyklotrasa je součástí územního generelu těchto tras na Střední Moravě.

Nejvhodnější doba návštěvy

Celoročně

Přístup

Šternberk / Hraničné Petrovice

© www.boudy.info | veškteré informace bez záruky | PHP 5.6.40-70+ubuntu20.04.1+deb.sury.org+1 | poslední úprava: 17.01.2022 19:41:24 V.A.