Boudy (www.boudy.info) - Krossá_tábořiště - Island, Þórsmörk, řeka Krossá, Langidalur (hlavní info)
Krossá_tábořiště
Island, Þórsmörk, řeka Krossá, Langidalur | 370 m.n.m.

Mapa
Objekty v okolí
V okolí bylo nalezeno 2 objektů, znáte-li nějaký jiný, zkuste ho sem přidat...
Hlavní info
     
20
100
   
GPS WGS84: 63° 41’ 14.82” N   20° 30’ 9.25” W

Vložil: Kaja (21.08.2012)

Poznámky
K tomuto objektu tu zatím není žádná poznámka, takže jestli něco víte, zkuste ji sem přidat...
Fotogalerie
Pohled od tábořiště proti proudu Krossá na ledovec Mýrdalsjökull © Kaja (2012)
V galerii je 2 obrázků, pokud máte nějaký další, můžete ho sem nahrát...
Popis
  • lavice, stůl

Celkově tři veřejné, volně přístupné tábořiště na pravém břehu řeky Krossá ve známé turistické lokalitě Þórsmörk. Dají se skvěle využít jako klidná alternativa ku většinou přecpaným tábořištím v blízkosti chat Langidalur, Husadalur a Básar. Jedná se o rovné travnaté plácky těsně nad řekou, doplněny lavicemi, stolky, kadiboudou a umývacím dřezem. Leží od chaty Langidalur proti proudu řeky Krossá na pravém břehu. První je při ústí rokle Slyppugil, druhé o kousek dál na úpatí kopce Litlaendahryggur a poslední při ústí říčky Stóriendi. My jsme využili to druhé tábořiště, které je nejopuštěnější.
Jinak tábořiště u chat se platí, cena však není na islandské poměry nikterak vysoká (v přepočtu do 200Kč/os.). Právě v Þórsmörku začíná (anebo končí) světově známý trek islandskými horami Laugavegur.

Zdroj vody

řeka Krossá (kalná ledovcovka) nebo jakýkoliv přítok. Vody dostatek

Nejvhodnější doba návštěvy

kdykoliv, plno bývá jen u chat

Přístup

Bus do Þórsmörku jezdí do dvou lokalit Husadalur (pravý břeh) a Básar (levý břeh). Vystupte v Husadaluru a jděte bohatě vyšlapanou a značenou cestou (občas i schody) k chatě a tábořišti Langidalur cca 2km (V polovině cesty začíná odbočkou Laugavegur). Odtud jděte přímo řečištěm po náplavách štěrku těsně kolem pravého břehu proti proudu. První tábořiště je od Langidalur (někdy se užívá i označení Skagfjördskáli) 300m, druhé 600m a poslední 1200m. Všechny jsou u ústí potůčků z okolních roklí.

  • 4 - Landmannalaugar-Þórsmörk-Fjallabak
© www.boudy.info | veškteré informace bez záruky | PHP 5.6.40-68+ubuntu20.04.1+deb.sury.org+1 | poslední úprava: 17.01.2022 19:41:24 V.A.